matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodne funkcji!
Emilia:
Oblicz pochodne funkcji y=xln2x y=
√
x
√
x
Nie mam pojęcia jak to zrobić
proszę o pomoc
17 lut 17:26
alf:
1
y=(xln2x)' = (x)' * ln2x + x * (ln2x)' = ln2x + x *
* (2x)' = ln2x + 1
2x
1
1
1
y=(
√
x
√
x
)' =
* (x
√
x
)' =
* (
√
x
+x*
) =
2
√
x
√
x
2
√
x
√
x
2
√
x
x
√
x
+
2
√
x
=
2
√
x
√
x
17 lut 17:35
Emilia:
Dziękuje
są na tym świecie jeszcze kochani ludzie
17 lut 17:47
Trivial:
Co do drugiego przykładu: y =
√
x
√
x
=
√
x
*
√
√
x
= x
1/2
*x
1/4
= x
3/4
.
3
3
y' =
x
−1/4
=
.
4
4
4
√
x
17 lut 17:51