Suma długości krawedzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 10. Oblicz Pc i V jesli
krawedz boczna jest równa krawędzi podstawy. Proszę o pomoc:(
Ściany boczne tworzą trójkąty równoboczne.
8a = 10.
| 5 | ||
a = | . | |
| 4 |
| d | ||
( | )2 + H2 = a2 | |
| 2 |
| a√2 | ||
( | )2 + H2 = a2 | |
| 2 |
| a2 | |
+ H2 = a2 | |
| 2 |
| a2 | ||
H2 = | ||
| 2 |
| a | a√2 | |||
H = | = | . | ||
| √2 | 2 |
| a2√3 | ||
Pc = Pp + 4Pb = a2 + 4* | = a2(1 + √3) | |
| 4 |
| 1 | 1 | a√2 | √2 | |||||
V = | Pp*H = | a2* | = a3 * | . | ||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| √2 | ||
Czyli Pc =a2(1 + √3) i V= a3 * | ? | |
| 6 |
| 5 | ||
Musisz jeszcze podstawić a = | i podnieść do potęgi. ![]() | |
| 4 |
| 25 | ||
Pc= | (1+√3) | |
| 16 |
| 125 | √2 | |||
V= | * | |||
| 64 | 6 |
