trochę chemii, roztwory
ALREADYbad: zadanie 1
z pojemnika zawierającego 128 l spirytusu odlano część i ubytek uzupełniono wodą. Następnie
odlano tyle samo litrów mieszaniny i w pojemniku zostało 98 l mieszaniny. Ile litrów spirytusu
odlewano za każdym razem ?
zadanie 2
z pojemnika zawierającego 40 l czystego kwasu siarkowego odlano pewną ilosc i ubytek dopełniono
wodą. Następnie powtórzono tę czynność odlewając tę samą ilosc roztworu i ponownie
uzupełniając ubytek wodą. W ten sposób otrzymano 25−procentowy roztwór kwasu. Jaką ilością
wody uzupełniano pojemnik za każdym razem?
zadanie 3
zmieszano 4 kg gorącej wody i 3 kg wody o temp 10oC . temperatura tej mieszaniny wynosiła 40
oC, ile było wody gorącej?
17 lut 16:33
dero2005:
Zad 1)
za pierwszym razem odlano 30 litrów spirytusu gdyż 128 − 98 = 30
po dolaniu wody było 30 litrów wody i 98 litrów spirytusu, razem 128 litrów mieszaniny
stężenie tego roztworu wynosiło 98128 = 76,56%
za drugim razem odlano 30 litrów mieszaniny, czyli 30*76,56% = 22,97 litrów spirytusu
17 lut 19:23
dero2005:
zad 3 odpowiedź: gorącej wody było 4 kg, temperatura tej wody 87,5o
17 lut 19:31