Ostrosłup pomocy
Ola:

Suma długości krawędzi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wynosi 10. Oblicz Pc i V jeśli
krawędz boczna jest równa krawedzi podstawy.
17 lut 15:36
xx: 10:8=1,25
a=1,25
17 lut 15:37
bart: no a juz masz czyli P
p=a
2 
ale H nie znasz
| | a√2 | |
a2+( |
| )2=H2 mam nadzieje ze to widzisz |
| | 2 | |
17 lut 15:43
Ola: Bart a mógłbyś mi wyliczyć całe to zadanko krok po kroku? bo potrzebuję to na pracę kontrolną z
matmy na jutro:( a jak będę miała przedstawione wszystko krok po kroku to będę wiedziała jak
liczyć podobne zadania, była bym bardzo wdzięczna
17 lut 15:46
bart: a mysle ze wiesz skad sie wzielo − jest 8 krawedzi
17 lut 15:53
Ola: no tak 8 krawędzi a więc 8:10=1,25 ale co dalej..
17 lut 15:54
bart:

na tamten wzor nie patrz−zly

H
2+x
2=a
2 wiadomo
H nam potrzebne do wzory na objetosc
x to jest polowa przekatnej kwadratu, a przekatna to a
√2
17 lut 15:57
Marta: i teraz podstawić za a 1,25?
17 lut 15:59
bart: owszem
17 lut 16:04
17 lut 16:16
bart: wow
17 lut 16:18
Ola: 
No ja nie ogarniam matmy! dlatego zwróciłam się tu do Was
17 lut 16:25
bart: | | a3 | |
masz juz wzor koncowy |
| |
| | 3√2 | |
H nawet wyliczac nie musisz
17 lut 16:31
Ola: muszę to poskładać i ogarnąć jakoś.. wszystko po kolei
17 lut 16:40