logarytmy
Michał: Mogę prosić o pomoc − logarytmy:
| 1 | |
| jest w podstawie logarytmu |
| 4 | |
17 lut 15:35
bart: nie ma byc log
43 ?
17 lut 15:39
Michał: Za łatwo by było
17 lut 15:44
bart: −log
4(x−2)=log
34 jak wymysle, to napisze
17 lut 15:45
Michał: To się ciesze, bo ja się już z tym cały dzień męczę
17 lut 15:46
bart: log
34+log
4(x−2)=0
log
3(x−2)=0
3
0=x−2
1=x−2
x=3
17 lut 15:48
bart: lol, nie przepisuj.. zjebalem
17 lut 15:49
Aga: ej mam nieco podobne i nie mogę rozgryźć..
log2 (x−1) = −3
oblicz x.
2 jest w podstawie logarytmu.
Proszę o pomoc
17 lut 16:14
bart: 2−3=x−1
17 lut 16:17
Aga: czyli wyjdzie 9/8 ?
17 lut 16:22
M4ciek: Tak
17 lut 17:06
Michał: Macie pomysł jak ugryźć ten przykład, bo strasznie mnie męczy fakt, że nie mogę go rozwikłać
17 lut 17:14
asd: ja sprowadziłem to
−1 = log4(x−2) * log43
ale nie wiem co dalej
17 lut 17:46