Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy parzystą?
jolka: Głowie się nad takim zadaniem

Ze zbioru licz trzycyfrowych zapisanych za pomocą cyfr: 1,2,3,4,5,6 wybieramy losów jedną.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosujemy parzystą?
dziekuje za pomoc
17 lut 15:01
Trivial:
Ile liczb możesz utworzyć z tych cyfr?
|Ω| = 6*6*6
A ile z nich będzie parzystych? Te, które będą miały na końcu 2, 4 lub 6, czyli:
|A| = 6*6*
3
| | 6*6*6 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| .  |
| | 6*6*3 | | 2 | |
Można też od razu zauważyć, że parzystych jest dwukrotnie mniej niż nieparzystych, a że w
zbiorze nie ma zera (nie mogłoby stać na początku) to...
17 lut 15:05
Trivial:
Oczywiście się machnąłem przy przepisywaniu.
| | 6*6*3 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| .  |
| | 6*6*6 | | 2 | |
17 lut 15:05
Trivial:
I miałem na myśli, że cyfry parzyste stanowią połowę cyfr w tym zbiorze. Za dużo kawy!
!
17 lut 15:08