jak wyznaczyc dziedzine funkcji??
kamila: wyznacz dziedzinę funkcji: y=√|x|-3
6 lut 19:40
Myron: wartosc spod pierwiastka większa od zera tj. |x| - 3 > 0
|x| - 3 > 0
|x| > 3
x > 3 lub x<-3
6 lut 19:43
kamila: hmmm czyli rozwiazanie to (-∞, -3> i <3,+∞) tylko czy przy tych trojkach ma
byc nawias ostry czy zwykly?
6 lut 19:47
Myron: czyli x ∈ (-∞, 3) "suma" (3, +∞)
6 lut 19:47
Myron: mala pomylka, tam wszedzie musi byc ostro wiec powinno byc tak jak napisalas. wartosc
spod pierwiastka nieujemna a nie wieksza od zera. przepraszam.
6 lut 19:49
Spike: Pod pierwiastkiem większa albo równa od zera, więc zamiast
x>3 lub x<-3 będzie
x≥3 lub x≤-3
a Dziedzina dobrze, x∈(-∞,-3>U<3,+∞), nawiasy ostre przy 3 i -3
6 lut 19:50
kamila: w rozwiazaniach w ksiazce mam ostry nawias przy trojkach i nie wiem dlaczego


mi sie
wydaje ze ma byc zaokraglony tak jak napisales. czy pod pierwiastkiem moze byc zero

i
wtedy rozpiszemy y=
√|x|-3 
?
6 lut 19:52
kamila: dzieki wielkie
6 lut 19:52
Myron: ostry, bo wartosc spod pierwiastka musi być większa lub równa zero, zero pod
pierwiastkiem też może być i na początku wprowadziłem w bląd, chwilowe zaćmienie.
6 lut 19:54
kamila: y=
√|x-1|-2 rozwiazujemy w podobny sposob
6 lut 19:58
Myron: tak, to co pod pierwiastkiem ≥ 0
6 lut 20:00
Eta: witam !
I x I - 3 ≥0 <=> I xI ≥ 3 <=> x ≥3
lub x ≤ - 3
<=> x€ (- ∞, - 3> U < 3,∞) i tyle!
6 lut 20:03
kamila: 1) y= x-
√2-|x-1| 2) 1-
√ln(x2-1)
w tych przypadkach juz chyba inaczej trzeba robic
6 lut 20:14
Myron: 1. 2-|x-1| ≥ 0
-|x-1| ≥-2
wartosc bezwzgledna mozesz rozpisac z definicji lub
|x-1|≤2 (zmieniamy znak)
i dalej standard
2. co tam jest napisane OO
6 lut 20:17
kamila: a co z tym x z przodu przed pierwiastkiem

w przykladzie 1
6 lut 20:21
Myron: x nie ma nic do dziedziny. o dziedzinie mowisz kiedy jest pierwiastek ( wtedy wart. spod
pierw. ≥ 0 ) lub masz ulamek (mianownik ≠ 0).
gdybys miala tylko x + 3 to wtedy dziedzina sa R.
6 lut 20:23
Eta:
zapis ln --- log naturalny ? czy dziesiętny!
6 lut 20:27
kamila: naturalny
6 lut 20:27
Eta:
w 1/ tak jak podał kolega!
I x - 1I ≤2 <=> x - 1 ≤2
i x - 1 ≥ -2
x ≤3 i x ≥ - 1 więc D; x€ < -1, 3>
6 lut 20:29
Myron: aha, wiec to jest log, a ja sie zastanawialem co to. widze ze to nie moj poziom xD
6 lut 20:31
kamila: ja sie nie znam na tym mam zapisane w przykladzie "ln"
6 lut 20:33
kamila: ale juz wiem jak to rozwiazac.....za tamte przyklady wielkie dzieki
6 lut 20:37
Eta:
ok!
1/ x
2 - 1 >0 bo to liczba logarytmowana
czyli ( x -1)(x +1 ) > 0 <=> x€ ( -∞, - 1) U ( 1,∞)
po drugie
2/ ln (x
2 -1) ≥0 bo pod pierwiastkiem! wiesz ,ze ln 1 = 0
czyli z tego ,że ln jest f; rosnaca nie zmieniamy zwrotunierówności
wniosek:
x
2 - 1 ≥1 <=> x
2 - 2 ≥0 <=> ( x -
√2 ) ( x +
√2) ≥0
<=> x€ ( -∞, -
√2> U <
√2 ,∞)
teraz wybierając cz. wsp. z (1) mamy odp
D; x€ ( -∞, -
√2> U <
√2,∞) tyle!
PS; jak teraz nie podziękujesz ... to już więcej nia pomogę
6 lut 20:39
Eta: Noo ! Kochanie to po to pytałam ? to ma wielkie znaczenie

choć masz szczęście ! wynik będzie taki sam!
bo log 1 = 0 a ja Ci napisałam tam ln1 =0
ochchch z Wami
6 lut 20:43
kamila: ja to zrobilam tak:
ln (x
2 -1)≥0
(x
2-1)≥ln1
x
2-1≥1
x
2≥2
x≥
√2
x≤-
√2
jeszcze raz dziekuje bardzo

profesor nam podal ze ln1=1
6 lut 20:46
Eta: Ale zapisz to tak : x€ ( -∞, -
√2 > U <
√2,∞)
Profesor ,chyba podał tak ; ln1= 0


6 lut 20:52
Eta:
Koniecznie jeszcze x2 -1 > 0
6 lut 20:53
kamila: dzieki
6 lut 20:56
kamila: tutaj z Wami wiecej zrozumiem niz w szkole

a matma to dla mnie czarna magia
6 lut 20:57
Eta: I tak ma być ! po to tu jesteśmy

Nauczysz się jak tylko będziesz chciała chcieć

Powodzenia !
6 lut 20:58