dla jakiego a prosta y=-4+1 i y=a^2x+8 są prostopadłe?
Zocha: dla jakiego a prosta y=−4+1 i y=a2x+8 są prostopadłe?
17 lut 12:41
Bizon: Zosieńko .... a x w pierwszym równaniu nie "zjadłaś"? .... smacznego
17 lut 12:52
Zocha: no własnie takie mam zadanie
dziękuje
17 lut 12:53
Zocha: chyba że Pani zjadła i powinno byc y=−4x+1
17 lut 12:54
alf: y=−4+1
y=a
2x+8
Warunek prostopadłości dwóch funkcji: Iloczyn wspołczynników kierunkowych musi być = −1 stąd:
−4*a
2 = −1 /: −4
17 lut 15:51
alf:
dla prostych:
y=−4x+1
y=a
2x+8
oczywiście
17 lut 15:52