podaj największa i najmniejsza wartość funkcji f(x)= x^2-5x+6 w <-4,5>
Zocha: podaj największa i najmniejsza wartość funkcji f(x)= x2−5x+6 w <−4,5>
17 lut 11:40
Ajtek: Znadź xw tej funkcji i zobacz czy mieści się w tym przedziale.
Jeżeli tak, to masz argument, dla którego ta funkcja przyjmuje najmniejszą wartość, ponieważ
parabola ma ramiona skierowane do góry.
Następnie zobacz, do którego końca od xw jest dalej. i W tym punkcie będziesz miała maksymalną
wartość funkcji.
17 lut 13:30
alf: x2−5x+6 ∊ <−4,5>
y' = 2x−5
0 = 2x−5
5 = 2x → x= 2,5 ∊ <−4,5>
f(−4) = 42 → wartość największa funkcji
f(2,5) = 6
f(5) = −0,25 → wartość najmniejsza funkcji
17 lut 15:07
bart: f(5)=25−25+6=6
f(2,5)=−0,25
f(−4)=42
a wiec dla x=−4 jest max
a dla x=2,5 (wierzcholek) jest min
17 lut 15:31
alf: Dzięki bart

odwrotnie napisałem. Dla 2,5 jest −0,25 a dla 5 jest wartość 6..
17 lut 15:34
bart: tak tez pomyslalem
17 lut 15:35