Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną
Myron: dobry wieczór. chcialbym prosic o przeliczenie nierownosci tak, zebym mogl skonfrontowac
z tym swoje wyniki i wyszukac bledy ktore napewno popelnie

| |3x-7| - |5-2x| + |x| | < 21
6 lut 19:29
czaro: dobrze super oczywiście 119
6 lut 19:34
Myron: no nie ma tu tego typu przykladu zeby zrobic ten analogicznie
6 lut 19:40
Eta:
Witam! po pierwsze rozpisz tak:
I 3x - 7 I - I 5 - 2xI + I x I < 21
i I 3x - 7I - I 5 - 2x I + Ix I > - 21
miejsca zerowe pod modułami to;
x= 7/3 x = 5/2 x = 0
teraz rozpatrz te nierówności w przedziałach
<----------------I------------I-----------------I-------------------------->
-----------------0---------(7/3)-----------(5/2)---------------------- >x
1/
dla x€ ( -∞, 0) ---- wszystkie moduły opuść ze zmianą znaku
najlepiej zapisz w nawiasach to nie popełnisz błędu!
po rozwiązaniu wybierz cz. wspólną z tym przedziałem
i jeżeli jest : to będzie pierwsze rozw.
2/ x€ < 0, 7/3) podobnie tylko pamiętaj ,gdzie zmienisz znaki
po opuszczeniu modułów ( widzisz,ze jesteś po prawej stronie zera
czyli I xI = x a reszta modułów zmienia znaki
odp; jak poprzednio ( część wspólna ,z tym przedziałem jak jest !
i td.
drugą gdzie jest > - 21 zupełnie podobnie
rozwiązaniem będzie część wspólna sumy rozwiązań
z przykładu gdzie < 21 i z sumy rozwiazań
z przykładu gdzie jest > - 21
no jest troche liczenia

jak nie pomylisz znaków to dzsz radę!
sprawdzisz odp podstawiająs do pierwotnej nierównośći
x który nalezy do odp; jak sie sprawdzi ? ...
to jesteś W I E L K I
6 lut 20:22
Eta:
A teraz dasz radę ?
6 lut 20:23
Myron: ja to wszystko rozpisalem i z nierownosci -21<|3x-7 - |5-2x| + |x| wyszlo mi ze x nalezy
(-
∞, 0) suma (2 i 1/3, +
∞)
a z drugiej (-9 i 1/2, 0) suma (2 i 1/3, 11 i 1/2)
i teraz ich sume czy ich iloczyn?
nie mam do tego wyniku i nie wiem o ile to jest dobrze policzone
6 lut 20:30
Eta: Coś nie tak!
a jeżeli pytasz co w ostatecznym wyniku? to
iloczyn
Na kiedy to masz rozwiązać? posiedze i sprawdzę!
Ale nie teraz bo sm wiesz ile to liczenia!
Wystarczy że znak pomylony i ? ....... kicha

może być na jutro ? ( obiecuję ,że policzę ! na bank! Ok?
6 lut 20:50
Myron: nie spieszy mi sie bardzo, jak bedzie wolna chwila to przysiadz, bede wdzieczny.
6 lut 21:00
Eta: Ok! masz zaklepane!
6 lut 21:09
Eta:
Myron! nie ma co liczyć!
poprostu rozwiązaniem jest x€ R bo zobacz :
x= 0 x = 7/3 x = 5/2 -- to miejsca zerowe ( pod modułami)
----(-21)-------------------------0-----(7/3)----(5/2)-----------------------21--->x
I I 3x -7I - I 5-2xI +IxI I < 21
z interpretacji geometrycznej rozwiazania mają się znaleźć
pomiędzy ( - 21, 21)
a wszystkie miejsca zerowe znajduja się bardzo blisko zera
w porównaniu z liczbami - 21 i 21
więc dla kazdego x€ R
rozwiązania znajdą się w przedziale ( - 21, 21)
czyli odp: x€ R
taka samą odp: uzyskasz rozwiazując tę nierówność!
czyli po takiej analizie w/g mnie nie ma sensu dokonywać
tak obszernych obliczeń! i tyle uzasadnienia!
może jeszcze ktoś potwierdzić moje rozumowanie!
7 lut 01:58
Tomek : NIe moze byc X∈R podstawmy chociazby za X=12
7 lut 02:18
Tomek : Mi wyszlo ze napewno X < 11.5 aczkolwiek to tylko gorna granica.
7 lut 02:20
Myron: tzn mi z pierwszej nierownosci wyszlo ze x ∈ (-∞, 0) U (7/3, +∞), natomiast z drugiej
(-9.5, 0) U (7.3, 11.5)
jesli wezme sume to rozwiazaniem jest x ∈ R, a jesli iloczyn to (-9.5, 0) U (7.3, 11.5).
tak?
7 lut 14:24
Eta:
Witam!
Oczywiście że miałam na mysli nierówność > - 21
jej rozwiazanie to x€ R
nie zwróciłam uwagi ( późnna noc

na nierówność
<21 stąd całe zamieszanie ! wiec dodaję rozwiazanie
tej drugiej nierównośći ( sorry)
więc
1/ dla x€ (-∞,0) mamy
-3x +7 -5 +2x - x < 21 czyli -2x <19 to x > - 19/2
czyli cz, wsp> to
x€ ( -∞, - 19/2)
2/ x€ < 0, 7/3)
-3x +7 -5 +2x +x <21 to 2<21 to x€R
wiec cz. wsp. to
x€<0,7/3)
3/ dla x€ <7/3, 5/2)
3x -7 -5 +2x +x <21 to 6x <33 to x <11/2
wiec cz. wsp.
x€ <7/3, 5/2)
4/ dla x€ <5/2,∞)
3x -7 +5 -2x +x <21 to 2x <23 to x <23/2
czyli cz. wsp> to
x€ <5/2, 23/2)
teraz suma "niebieskich " przedziałów to
x€( - 19/2, 23/2) to jest odp bo cz. wspólna z x€ R z tej drugiej > -21
odp: x€ ( - 19/2, 23/2)
sprawdzamy na końcach tego przedziału
powinno to nam dać = 21
dla x= -19/2 mamy
I -57/2 - 14/2 I - I 10/2 + 38/2I + I - 19/2I =
= 71/2 - 48/2 + 19/2= 42/2 = 21 ( czyli dobrze!
teraz dla x= 23/2 tez wartość powinna być = 21
czyli;
I 69/2 - 14/2I - I 10/2 - 46/2I + I23/2I =
= 55/2 - 36/2 +23/2 = 42/2 = 21 czyli tez dobrze
więc prawidłowa odp;
x€( -19/2, 23/2) na bank!
Przepraszam jeszcze raz za nie uwzględnienie
pierwszej części zadania dla < 21
Pozdrawiam !
7 lut 15:03
Eta:
Tomek! i dobrze Ci wyszło!
górna granica x < 23/2 czyli x < 11,5
dolna to x> -19/2 czyli x > - 9,5
7 lut 15:06
Tomek : To sie ciesze

Wlasnie z powodu pozniej godziny nie wyliczylem do konca.
Pozdrawiam
7 lut 16:46
Eta: Superrrr! to na bank poprawna odp

Tomek zaprotestował! .. i słusznie! ( nie podałam rozw. tej pierwszej nierównośći!
i stąd to wszystko! ale teraz jest ok

Pozdrawiam!
7 lut 17:08
Eta:
Aaaaaaa

Tomek? to Ty?
7 lut 17:14
Myron: no i tak wyjdzie, policzylem wszystko ale zrobilem kilka bledow, a najwiekszy z nich to
ten ze w tym drugim przedziale gdy wyszlo 2<21 napisalem ze to zbior pusty, a nie
rzeczywiste, nie widzialem nigdy glupszego bledu

dzieki za pomoc.
7 lut 17:39
Eta: OK

błędy nie zdarzają się tylko tym co nic nie robią
7 lut 17:41
Tomek : Nie ulega watpliwosci ze Tomek to ja. Jednak sadze ze z kims mnie pomylilas

Pozdrawiam
7 lut 18:02
Eta:
7 lut 18:02
Eta: Niedługo Walentynki!
7 lut 18:03