Pytanie
Ardian: Jak mam zadanie np takie Suma dwóch liczb równa jest 6. Znajdz te liczby jesśli wiadomo że suma
podwojonego kwadratu jednej z nich i kwadratu drugiej jest najmniejsza z możliwych.
Układam równanie:
a+b=6
2a2+b2= ? <− No właśnie co ? zapisać to jako funkcje np f(a) albo f(b) ?
17 lut 09:08
ICSP: a + b = 6
2a
2 + b
2 =

?
Najlpierw z pierwszego równania wyznaczę b
b = 6−a
2a
2 + 36 − 12a + a
2 =

3a
2 − 12a + 36 =

? Pytanie kiedy wartość będzie najmniejsza. Jeżeli narysujesz parabolę
bedzie ona przyjmowała najmniejszą wartość w y
w
Δ = 144 − 432 = −288
| | −Δ | | 288 | |
yw = |
| = |
| = 24. |
| | 4a | | 12 | |
a+b = 6
2a
2 + b
2 = 24
Dokończysz już sam

. P.S. Często mam tak że gdzieś się mylę w obliczenia dla pewności sprawdź.
17 lut 09:15
Ardian: Dzięki ale wiem jak to się liczy

mi chodziło co zamiast tego ? wstawiać
17 lut 09:31