układ trzech równań
kar111: proszę o rozwiązanie układu trzech równań:
x + y + z = 19
x − z = 1
100x + 10y + z − 99 = 100z + 10y + x
odp. z książki:
x=6, y=8, z=5
x=7,y=6,z=6
x=8,y=4,z=7
x=9,y=2,z=8
proszę o pomoc! niby równania te są proste do rozwiązania ale mi się wyniki zerują!
17 lut 08:47
ICSP: Dana jest liczba trzycyfrowa której suma cyfr jest równa 19. Cyfra setek jest o jeden większa
od cyfry jedności. Jeżeli odwrócimy cyfry tej liczby to otrzymamy liczbę o 99 mniejszą. Jaka
to liczba

Zgadłem polecenie?
17 lut 08:53
kar111: tak zgadza się

mniemam w takim razie, że znasz odpowiedź?!
17 lut 09:18
ICSP: Zajmę się na razie trzecim równanie.
100x + 10y + z − 99 = 100z + 10 y + x
100x − x + z − 100z = 99
99x − 99z = 99
x − z = 1. Nic nowego to równanie nie wniosło.
x = 1 + z
y + 2z = 18. Z tego równania metodą prób i błędów musisz wyznaczyć wszystko.
Jeżeli będę dalej podstawiał to nic nie wyjdzie.
17 lut 09:22
kar111: ok, ale co to znaczy metoda prób i błędów? skoro mam w książce konkretne odpowiedzi − których
na spr. czy maturze nie będę znała:(myślałam, że jest może jakiś konkretny tok rozumowania,
który doprowadzi mnie do tych rozwiązań.
bo teraz mam
y+2z=18
czyli y może być wieloma liczbami tak jak z?!
np:
2x5+8
2x4+10
2x2+14
itd.
17 lut 09:31
kar111: później musimy podpasować jeszcze te liczby do x aby pasowało do równania więc ilość rozwiązań
się zmniejszy ale tak będzie ich kilka − jak to zresztą wskazuje odp w książce...
17 lut 09:57