zadanie! pomoc!
prosze !: pole powierzchni calkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 1,8 dm2
Stosunek pola powierzchni bocznej do pola powierzchni calkowitej jest rowny 4:5. wysokosc
sciany bocznej jest rowna :
a)12 mm
b)0,12 dm
c)1,2 dm
d) 1,2 cm
6 lut 19:23
krzych:
odp: c) jest poprawna
6 lut 19:30
Spike: Kwadrat w podstawie, więc
a-krawędz podstawy
l-krawędz boku
h-wysokość boku
1,8dm2=a2+4*(1/2a*h)
1,8dm2: 2a*2h (2a*2h=4y)
5y : 4y
Pole podstawy wynosi a2=y
5y=4y+y
4y=1,44dm2
y=a2=1,8dm2/5
a2=0,36dm2 /√
a=√0,36dm2
a=0,6dm=6cm
wracam do wysokości: 1,44dm2=0,6dm*2h /:0,6dm
2,4dm=2h
h=1,2dm
i to jest odpowiedz
6 lut 19:34
Eta: Można i tak!
Pc= 1,8 dm2 Pb = 2ahb
Pc= a2 +2ahb
a(a+2hb)= 1,8
2ahb 4
-------------- = ----- to 10hb = 4a + 8hb to 2hb = 4a
a(a +2hb) 5 to hb = 2a
czyli Pc= a2 + 4a2 5a2 = 1,8 to a = 3/5 dm
to hb = 6/5 dm = 1,2 dm
6 lut 19:56