wielomoany
nika: Liczby 3i −1 są pierwiastkami wielomianu W(x)=2x
3+ax
2+bx+30
Oblicz trzeci pierwiastek wielomianu
Pomocy

! a= −14, b=14 tak mi wyszło ale ten trzeci pierwiastek to nie wiem jak wyliczyć
17 lut 08:42
ICSP: Te pieriwastki to
x
1 = 3i
x
2 = −1
17 lut 08:43
nika: Tak i po podstawieniu wyszło mi że a=−14 i b=14 a w drugiej części zadania mam szukac trzeciego
pierwiastka tylko zastanawiam się jak
17 lut 08:52
ICSP: To ty już na studiach jesteś i takiego zadania nie potrafisz rozwiązać?
17 lut 08:55
stanislaw:
należy podzielić wielomian przez jeden z pierwiastków x1= 3 lub x2 = −1 a następnie obliczyć
Δ i wyjdzie nam trzeci szukany pierwiastek
17 lut 09:11
stanislaw:
odp.: x3 = 5
17 lut 09:14
ICSP: To w koncu 3 czy 3i?
17 lut 09:16
nika: A kto powiedział że ja na studiach jestem

? Bzdury

!
Do Stanisław dziękuję właśnie tak myslałam tylko nie byłam pewna
17 lut 09:17
stanislaw:
x1 = 3
17 lut 09:18
ICSP: postać iloczynowa:
2(x+1)(x−3)(x−p). Z tego mogę odczytać że:
2 * 1 * (−3) * (−p) = 30 ⇔ p = 5
2(x+1)(x−3)(x−5). Wymnóż to i otrzymać zmienne a i b w wielomianie.
17 lut 09:24