Proszę o pomoc ;p
Niekumata i to bardzo xD : Cześć wiem, że to jest śmiechu warte, ale mam jakieś zaćmienie księżyca i nie umiem tego zrobić
√50−
√98 = a
√2
mam obliczyć a .
Zapomniałam jak z ujemnymi jest po wychodzi
√−48
a odp jest taka a= −2
Może ktoś by mi wytłumaczył

?
proszę
17 lut 00:08
gamoń: √25*2−√49*2=a√2
5√2−7√2=a√2 /:√2
5−7=a
a=−2
17 lut 00:16
Mila: √50/√2−√98/√2=a
√25−√49=a
dokończ
17 lut 00:17
Niekumata i to bardzo xD : aaa jeju xD dzięki już rozumiem
17 lut 00:30
Gustlik: Do Niekumatej: jeszcze jedna sprawa: absolutnie
NIE WOLNO łączyć pierwiastków przy
dodawaniu i odejmowaniu. Ta reguła działa TYLKO PRZY MNOŻENIU I DZIELENIU:
√a*
√b=
√a*b,
√a:
√b=
√a:b, natomiast na dodawaniu i odejmowaniu ta reguła NIE DZIAŁA:
√a+
√b≠
√a+b
i podobnie
√a−
√b≠
√a−b. Musisz ODRÓŻNIAĆ te działania. Pozdrawiam
17 lut 01:09