oblicz prawdopodobieństwo
gamoń: Z pojemnika, w którym są 2 losy wygrywające i 3 losy puste, losujemy dwa razy po jednym losie
bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo, że otrzymamy co najmniej jeden los wygrywający.
Wynik przedstaw w postaci ułamka nieskracalnego.
16 lut 23:48
Gustlik: Losujesz 2 losy z 5, kolejność nie ma znaczenia, dlatego można obliczyc kombinacjami.
| | | | 5! | | 3!*4*5 | |
|Ω|=C52= | = |
| = |
| =10
|
| | | 2!*3! | | 3!*1*2 | |
Liczę zdarzenie przeciwne A' − czyli losowanie dwóch losów przegrywajacych:
| | | | 3! | | 2!*3 | |
|A|=C32= | = |
| = |
| =3
|
| | | 2!*1! | | 2!*1 | |
17 lut 00:29
gamoń: czyli
P(A)=1−P(A')
17 lut 00:36
Gustlik: Tak

!
17 lut 00:45
Gustlik: Prawie zawsze tam, gdzie użyte jest sformułowanie typu "przynajmniej raz" lepiej jest
rozpatrzeć zdarzenie przeciwne (czyli ani razu), bo mamy wtedy JEDEN przypadek do
rozpatrzenia, a nie dwa, trzy czy więcej. Pozdrawiam

P.S. Taki gamoń to Ty wcale nie jesteś
17 lut 00:47
gamoń: wielkie dzięki za komplement

przynajmniej troszkę podniosłeś mnie na duchu, że nie jestem
całkiem głupia
17 lut 01:17
Gustlik: Osobiście zalecam stosowanie kombinatoryki przy zadaniach z prawdopodobieństwa, bo to PODSTAWA
rachunku prawdopodobieństwa i wbrew pozorom wcale nie taka trudna. A w wielu przypadkach
szybsza niż drzewka. Pozdrawiam
17 lut 01:22