Udowodnić z MTF i funkcji Eulera
Marcin: Udowodnić (nie korzystając z indukcji), że dla każdego ℕ∍n zachodzi:
2730/(n13−n)
16 lut 23:31
Vax: Zauważ, że 2730 = 2*3*5*7*13, z twierdzenia Eulera otrzymujemy:
n576 == 1 (mod 2730) ⇒ n577 == n (mod 2730)
Mamy wykazać n13 == n (mod 2730) Czyli wystarczy wykazać, że:
n577 == n13 (mod 2730) ⇔n13(n564−1) == 0 (mod 2*3*5*7*13)
Teraz wykażemy, że dane wyrażenie dzieli się przez każdy z tych czynników pierwszych. Dane
wyrażenie dzieli się przez 2, jeżeli n jest parzyste to n13 dzieli się przez 2, jeżeli
nieparzyste to n564−1.
Dzieli się przez 3, jeżeli 3|n to 3|n13, jeżeli n=3k+1 v n=3k+2 to 3|n564−1 (można sobie
te przykłady rozpisywać z dwumianu newtona, wystarczy pokazać, że 3 | 1564−1 oraz 3 |
2564−1)
Dzieli się przez 5, jeżeli 5|n to 5|n13, w pozostałych przypadkach (tutaj już rozpatrywanie
wszystkich przypadków byłoby za długie) korzystamy z MTF:
n5 == n (mod 5) ⇔ n4 == 1 (mod 5) ⇒ n564 −1 == 0 (mod 5)
Dzieli się przez 7, jeżeli 7|n to 7|n13, w pozostałych przypadkach:
n7 == n (mod 7) ⇔ n6 == 1 (mod 7) ⇔ n564 − 1 == 0 (mod 7)
Dzieli się przez 13, jeżeli 13|n to 13|n13 w pozostałych przypadkach:
n13 == n (mod 13) ⇔ n12 == 1 (mod 13) ⇔ n576 − 1 == 0 (mod 13).
Wykazaliśmy, że dane wyrażenie dzieli się przez wszystkie dzielniki 2730, tym samym zachodzi
n577 == n13 (mod 2730) ⇔ n13 == n (mod 2730) qed.
Pozdrawiam.
21 kwi 14:41