zadanie! pomocy !
prosze !: obwod podstawy graniastoslupa prawidlowego pieciokatnego wynosi 21 dm. Jego wysokosc jest
o 40% dluzsza od krawedzi podstawy. Pole powierzchni bocznej tego graniastoslupa jest
rowne:
a)352,8 dm2
b)12 348 cm2
c)3528 cm2
d)1234,8 dm2
6 lut 19:08
Spike: Prawidłowy, więc w podstawie pięciokąt foremny
Więc
210dm=210cm=5a
a=42cm
h-wysokośc
h=0,4*42cm+42cm
h=58,8cm
Pole boczne to Pb=5(a*h)
a to już sam możesz telefonem nawet policzyć
6 lut 19:15
prosze !: dziekuje
6 lut 19:19