matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyć pochodną
bib:
ile wynosi pochodna z (1/
√
x
)?
16 lut 22:51
alf:
1
1
=x
−
1
2
=(x
−
1
2
)'=
√
x
−2
√
x
3
17 lut 10:22
alf:
Tutaj wykorzystałem wzór: (x
n
)' = nx
n−1
Wcześniej musiałem dokonać przekształcenia żeby z tego wzoru móc skorzystać.
17 lut 10:26