Temperatury
Mario: Dwa termometry wskazują tę samą temperaturę mimo, że jeden pokazuje temperaturę w C
(stopniach celcjusza) a drugi w F (fahrenheita) Jaka to temperatura?
Wzór na C = 5/9 * (F - 32)
Wzór na F = 9/5 C + 32
6 lut 18:58
Eta:
- 40 C i -40 F
6 lut 19:09
Mario: wiem że tak miało wyjść tylko jak do tego dojść? Proszę o pomoc
6 lut 19:14
Eta:
po prostu tak

5/9 *( F - 32) = F to 5/9* F - (5/9) *32 = F
to 4/9 * F= - (5/9)*32 / ; 4/9
F = - (5/9)*32 * 9/4 = - 40
teraz
C = (5/9) *( - 40 - 32) = (5/9) * (-72) = - 40
czyli już widać:
- 40 C i - 40 F
6 lut 19:21
Mario: dziękuję bardzo za rozwiązanie zadania
6 lut 19:26
Eta: 
ok
6 lut 20:05