Ciekawe zadania z wielomianów
mateuszkrt: Rozwiaz równanie : 24x3 + 10x2 −3x − 1 =0
rozwiaz nierownosc: (x−1)(x5 − 3x4 + 2x3 −8x2 + 24x − 16) < 0
Wielomian W(x) = x4 + px3 −7x2 + qx +12 jes podzielny przez x2 + 3x −4. Znajdz wartosci p i
q, a nastepnie rozwiaz równanie W(X) = 0
DLa jakich wartości p i q liczba 4 jest pierwiastkiem podwójnym równania wielomianu W(X) = x3
−9x2 +px +q
16 lut 22:12
mateuszkrt: ?
17 lut 07:38
ICSP: W pierwszym stosujesz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych i liczysz przynajmniej jeden.
W drugim twierdzenie bezouta i rozkładasz ten wielomian do postaci iloczynowej.
17 lut 08:42