Oblicz P(A) i P(B).
Aska: Zdarzenia A i B spełniają warunki:
| | 1 | | 2 | | 3 | |
P(A|B)= |
| , P(B|A)= |
| , P(A|B')= |
| |
| | 2 | | 5 | | 16 | |
Oblicz P(A) i P(B).
16 lut 22:03
Bogdan:
Zapis P(A|B) oznacza prawdopodobieństwo zajścia zdarzenia A pod warunkiem, że
zaszło zdarzenie B, jest to oznaczenie prawdopodobieństwa warunkowego.
Czy o to chodzi w zadaniu?
A może ma być P(A\B), P(B\A), P(A\B') ? To jest oznaczenie prawdopodobieństwa
różnicy zdarzeń.
16 lut 22:10
Aska: warunkowe

nie ma tak łatwo
16 lut 22:49
Bogdan:
Właśnie, że jest łatwo

zaraz pokażę
16 lut 22:55
Aska: do zrobienia tego zadania zużyłam już 2,5 kartki
16 lut 23:04
Bogdan:
| | P(A∩B) | |
P(A|B) = |
| ⇒ P(A∩B) = P(A|B) * P(B) |
| | P(B) | |
| | P(A∩B) | |
P(B|A) = |
| ⇒ P(A∩B) = P(B|A) * P(A) |
| | P(A) | |
| | P(A|B) | | P(A) | |
Stąd: P(A|B) * P(B) = P(B|A) * P(A) ⇒ |
| = |
| (1) |
| | P(B|A) | | P(B) | |
oraz
| | P(A∩B') | | P(A) − P(A∩B) | |
P(A|B') = |
| ⇒ P(A|B') = |
| ⇒ |
| | P(B') | | 1 − P(B) | |
| | P(A) − P(A|B) * P(B) | |
⇒ P(A|B') = |
| (2) |
| | 1 − P(B) | |
Rozwiąż układ równań: (1) i (2)
16 lut 23:07
Aska: Przypadkiem, ale mi wyszło z czegoś takiego:
| P(A)−P(A ∩ B) | | | | | |
| = |
| = |
| |
| 1−P(B) | | 1−P(B) | | 1−P(B) | |
3−3P(B)=12P(B)
15P(B)=3
16 lut 23:16
Bogdan:
| | 1 | |
P(B) = |
| , a ile wynosi P(A) ? |
| | 5 | |
16 lut 23:23
16 lut 23:41
Bogdan:
Teraz jest dobrze

Trudne było?
16 lut 23:51
Aska: jak już obliczyłam P(B) to nie ale żeby do tego dojść głowiłam się jakiś czas
17 lut 00:02
Bogdan:
To było zadanie na przekształcanie wzorów dotyczących rachunku prawdopodobieństwa.
Pozdrawiam
17 lut 00:11