Punkt przegięcia funkcji:
Kinga: Znajdź punkt przegięcia funkcji:
f(x)=e−x2
x∊R
16 lut 21:54
Kinga: I jeszcze jakby ktoś wytłumaczył mi po kolei jak to się liczy, to byłabym wdzięczna.
16 lut 21:55
Kinga: Umie ktoś to zrobić?
16 lut 22:05
alf: Już się zabieram. Momencik
16 lut 22:07
Kinga: Dobrze, poczekam.
16 lut 22:13
alf: Wykresik do funkcji gratis − wystarczy, że podasz pocztę

Rozwiązanie:
y=e
−x2, x∊R
Obliczamy 1 pochodną:
y=(e
−x2)'
y' = −2xe
−x2
Obliczamy 2 pochodną:
y' = (−2xe
−x2)'
y'' = (4x
2e
−x2)
Tworzymy równanie f''(x)=0
Zatem:
0=4x
2e
−x2 /: e
−x2
0=4x
2 /:4
0=x
2
x=0 gdzie x jest pierwiastkiem podwójnym
Mamy zatem 2 przedziały:
x∊ (−
∞,0) u (0,
∞)
Sprawdzamy przedziały wstawiając do nich liczby z tego przedziału. Czyli dla x∊ (−
∞,0)
wstawiamy np. − 1 i obliczamy wartość 2 pochodnej w tym punkcie. Jeżeli f"(x)>0 to funkcja
rośnie. Jeżeli f"(x)<0 to funkcja maleje.
W tym przykładzie funkcja jest malejąca w obu przedziałach więc nie posiada punktu przegięcia.
Zatem polecam podać maila, wyślę wykres i wszystko się rozjaśni
16 lut 22:17
Kinga: 
Już podaję.
lejdi
kinga@vp.pl

(tylko bez spacji)
16 lut 22:22
Kinga: i pomiędzy jest ta taka kreska na dole
16 lut 22:22
alf: czyli jak ten mail?
16 lut 22:27
Kinga: Wysłałeś?
16 lut 22:27
Kinga: lejdi(tutaj ta kreska na dole, której nie chce tu wyświetlać)kinga@vp.pl
16 lut 22:28
Kinga: Ewentualnie mogę innego podać
16 lut 22:28
Kinga: lejdi__kinga@vp.pl
16 lut 22:35
alf: Aj machnąłem się przy pochodnej chyba.. musze poprawić
16 lut 22:40
alf: Bo mi sie na wykresie coś nie zgadza
16 lut 22:41
Kinga: Dobrze poczekam.

A jeszcze jakbyś mógł mi pokazać jak obliczyłeś to, że ona jest malejąca,
bo mi jakoś inaczej wyszło.

zapewne źle
16 lut 22:43
alf: Możliwe, że dobrze. Jest błąd w pochodnej.. poleciałem na skróty
16 lut 22:45
alf: Kinga jaki masz wynik?
| | −√2 | | √2 | |
Ja otrzymałem 2 punkty przegięcia w |
| i w |
| |
| | 2 | | 2 | |
16 lut 22:47
alf: Druga pochodna będzie taka:
y'' = (−2xe
−x2)'
y" = −2e
−x2+4x
2e
−x2
0 = −2e
−x2+4x
2e
−x2 /: e
−x2
0 = 4x
2 − 2
16 lut 22:50
Kinga: Obawiam się,że zły wynik, bo poleciałam z tą pochodną, która Ty obliczyłeś. Bo jak dla mnie
pochodne są "czarną magią"

Chociaż dzięki Twojej pomocy obliczyłam dzisiaj co nieco i
wyszło mi tak samo jak powinno
16 lut 22:54
alf: Masz wynik do tego?
16 lut 22:56
Kinga: Niestety nie mam.
16 lut 22:58
alf: Mam sprzeczność wykresu z obliczeniami.. Najgorsze, że nie wiem co jest dobrze. Czy wykres czy
obliczenia..
16 lut 23:02
Kinga: Nie przejmuj się tym zadaniem. Dam radę bez niego. W sumie najważniejsze, żebym wiedziała jak
to wyliczyć. Muszę mieć i tak tylko 30% więc będzie dobrze

Mam nadzieję
16 lut 23:05
alf: Ok. Zajmę się nim jutro rano jeszcze.. Chyba muszę odpocząć

Jak rozwiążę to wyślę na pocztę.
Dobranoc
16 lut 23:08
Kinga: A mogę o coś zapytać? Ty tak dla przyjemności rozwiązujesz te wszystkie zadania z matematyki?
16 lut 23:09
Kinga: Dobranoc
16 lut 23:09
alf: Szybciej się uczę tłumacząc innym

Czasami kiedy wydaje mi się, że już coś dobrze umiem
okazuje się, że jednak dobrze mi się wydaje

Pozdrawiam
16 lut 23:10
Kinga: A co studiujesz, jeśli mogę zapytać?

I już nie przeszkadzam, spokojnej nocy!
16 lut 23:13
alf: Energetykę
16 lut 23:14
alf: Ta funkcja jeszcze mi się dziisiaj przyśni
16 lut 23:15
Pablo: alf, jak możesz to wynik podaj jutro także na forum
16 lut 23:19
Bogdan:
f(x) = e
−x2, D
f: x∊R
| | 1 | |
f'(x) = −2xe−x2, f"(x) = −2e−x2 + 4x2e−x2 = 4e−x2(x2 − |
| ) = |
| | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
= 4e−x2(x + |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
Punkty przegięcia: x1 = − |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wynik
alfa jest dobry
16 lut 23:20