równania trygonometryczne
Ania: Proszę o pomoc z takim zadaniem:
| | 1 | |
Wiedząc, że sin x + cos x = |
| ,
|
| | √2 | |
oblicz:
sin x * cos x
|sin x − cos x|
sin
3 x + cos
3 x
sin
4 x + cos
4 x
16 lut 21:29
kachamacha: dopisz do tego równania wzór jedynkowy , rozwiąż otrzymany układ równań. jaka jest dziedzina?
16 lut 21:38
Ania: właśnie dziwne pierwiastki mi wychodza, gdy chcę rozwiązać ukłąd równań a do tego sprowadza się
on do równania kwadratowego... dziedzina − sinx, cos x należą do <−1,1>
16 lut 21:42
Ktoś: Jedynka trygonometryczna sin
2x+cos
2x=1
Należy rozwiązać to równanie i wyliczyć sinx*cosx
16 lut 21:45
Ktoś: Znając sinx*cosx mozesz roziązać równanie sin2x −2sinx*cosx + cos2x= (sinx−cosx)2 a z tego
wuyliczyć |sinx−cosx|
16 lut 21:48
Ktoś: w trzecim analogicznie do poprzednich a3 + b3 = (a+b)(a2−ab+b2)
16 lut 21:50
Ktoś: w czwartym można np. przerobić to w ten sposób:
zakładamy, że f=sin2x i e=cos2x => e+f=1
sin4x + cos4x= f2+e2=(e+f)2 −2ef = 1 −2(sinx*cosx)2
16 lut 21:59
Ania: dziękuję ; ) i nagle wszystko zgadza się z odpowiedziami^^
16 lut 22:20