Miary kątów w trójkącie prostokątnym
AGSON: W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę 2 razy mniejszą niż suma miar
dwóch pozostałych kątów . Oblicz miary kątów tego trójkąta .
6 lut 18:33
Eta:
α , β --- kąty ostre α+β= 90o ( bo trójkat prostokatny)
2α= β+90o to β= 2α- 90o
α+2α- 90o = 90o to 3α= 180o to α= 60o
to β= 30o
6 lut 18:44
Spike: 1 kąt- 90*
2 kąt- α
3 kąt-β
załóżmy, że β jest tym kątem.
90*+α=2β /:2
45*+1/2α=β
180*=90*+45*+1/2α+α
45*=3/2α /*2
90*=3α /:3
α=30*
β=45*+1/2*30
β=60*
6 lut 18:45
AGSON: o jaa o.O wy jesteście niesamowici

D
6 lut 18:47
Hot .. ; ****: Hej .. ; ****
x=miara mniejszego kata
2x=miara wiekszego bo jest 2 razy dluzsza
Tworzymy równanie:
x+2x+90=180
3x+90=180
3x=90
x=30
x=30
2x=60
Odp. Miary katow tego trojkata to: 30, 60, 90.
.
10 kwi 14:27
Hot .. ; **: Juz wyslalam czekam na najlepszeee .

LOwe . <okey>
10 kwi 14:30
Hot .. ; **:
10 kwi 14:30