ciąg geometryczny, a1, an
kat.: wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego ( a
n ) wiedząc że:
a
5 − a
3 = 1680 i a
3 + a
4 = 560
a
1 * q
3 (q
2 −1) = 432
a
1 * q
3 (q − 1) = 108
podpowie ktoś, co dalej ?
16 lut 20:52
zdesperowany student: a5−a3=1680
a1*q4−a1*q2=1680
a1q2(q2−1)=1680
drygi tak samo rozpisz wyznacz niewiadoma i rozw.
an=a1qn−1
16 lut 20:55
kat.: o shit, pomyliłam się przy przepisywaniu

w pierwszym równaniu ofc = 1680
w drugim = 560
ale co robić dalej z tym układem ?
16 lut 20:57
zdesperowany student: podziel stronami.
16 lut 21:00
kat.: ale przez co

co i jak, pomóż pomóż
16 lut 21:05
zdesperowany student: a
1*q
4−a
1*q
2=1680
a
1q
2(q
2−1)=1680
a
1q
2(1+q)=560
dziele stronami
q−1=3
q=4
i dalej sobie poradzisz
16 lut 21:10
kat.: ok, dziękuje ^^
16 lut 21:15