sprawdzenie
Ilak: Sprawdzenie zadanka :
Wyznacz dziedzinę i naszkicuj wykres funkcji f danej wzorem f(m)=x1 * x2, gdzie x1, x2 są
różnymi pierwiastkami równania (m+2)x2−(m+2)2x+3m+2=0, w ktorym m ∊ R \ (−2).
1.
| | c | | 3m+2 | |
f(m)=x1*x2= |
| = |
| |
| | a | | m+2 | |
2.zeby f(m) miała rózne pierwiastki to Δ>0
(m+2}
2)
2 −4(m+2)(3m+2)>0
m
2+8m+12>0
Δ=16
m
1= −2
m
2= −6
zatem nasze m ∊(−
∞,−6) U (−2, +
∞)
| | 3m+2 | |
więc f(m)= |
| moze zawierac sie w powyzszym przedziale. |
| | m+2 | |
Tak ?
16 lut 20:46
Lem: A skąd się wzięło to −> (m+2}2)2?
Czemu dwa razy do kwadratu?
23 paź 11:32
karlos: (m+2)x2−(m+2)2x+3m+2=0
4 maj 14:53
karlos: tak więc b2=−((m+2)2)2
przynajmniej tak mi sie wydaje
4 maj 14:56