Oblicz miary kątów .
AGSON: W pewnym trójkącie jeden z kątów jest dwa razy większy od drugiego i o 20 stopni mniejszy
od trzeciego . Oblicz miary kątów tego trójkąta .
6 lut 18:06
Spike: 1 kąt-x
2 kąt-2x
3 kąt- 2x+20*
2x+2x+20*+x=180*
5x+20*=180*
5x=160* /:5
x=32*
2x=64*
2x+20*=84*
6 lut 18:15
AGSON: dzięki
6 lut 18:17
Eta:
α+β+β=180o α= 2β γ= α +20o to γ= 2β+20o
2β+β+2β+20o= 180o
5β= 160o to β= 32o to α= 64o to γ= 84o tyle!
6 lut 18:19
Eta: Oooo! nie widziałam ,ze juz masz policzone
6 lut 18:20
AGSON: jesteście wielcy
6 lut 18:29