liczby rzeczywiste
Marcepan: zad.1
Oblicz wartość wyrażenia (3−√5)2
zad.2
Ile wynosi wyrażenie 2√50−4√8 zapisane w postaci jednej potęgi.
16 lut 20:43
alf: 1. 9−6√5+5=14−6√5
2. 10√2−8√2=2√2=232
16 lut 20:47
Marcepan: dziękuję bardzo

teraz dopiero zobaczyłam,że w tym 1 zad. to wzór skróconego mnożenia. A mam
pytanie dlaczego w tym 2 jest pod pierwiastkiem 2? Nie wiem jak to obliczyć...
16 lut 21:02
dero2005:
2√50−4√8 = 2√25*2−4√4*2 = 2*5√2−2*4√2 = 10√2−8√2 = 2√2 = 21*212
= 222*212 = 222+12 = 232
16 lut 21:40
Marcepan: dzięki
16 lut 21:51