trygonometria
Jolka: Proszę o pomoc w zadaniach:
Zadanie 1. Doprowadź wyrażenie W do najprostszej postaci, a następnie oblicz jego wartość dla
| | 12 | |
kąta α takiego, że cos α = − |
| i α ∊(180 stopni ; 270 stopni), jeśli W = ctg α − U{sin |
| | 13 | |
α}{1−cos α}
| | 1 | | 2 | |
zadanie 2. Czy istnieje taki kąt α, że cos α = |
| i tg α = |
| ? Odpowiedź uzasadnij. |
| | 2 | | 3 | |
Zadanie 3. Wiedząc że ctg α= 3 i α ∊ (π;2π) oblicz bez użycia tablic i kalkulatora wartości
pozostałych funkcji trygonometrycznych.
Zadanie 4. Dany jest trójkąt prostokątny o wierzchołkach : A = (8,3) B = (0,4) C = (2,0).
| | sin α | |
Oblicz |
| , jeżeli α = |<CAB| oraz β = |<ABC| |
| | sin β | |
Zadanie 5. naszkicuj wykres funkcji y = 2 sin |x| i podaj jej zbiór wartości.
bardzo proszę o rozwiązania bo sama nie dam rady, z góry dziękuję
16 lut 20:29
ICSP: To jest poziom rozszerzono podstawowy?
16 lut 20:41
ICSP: Powiedz od którego zacząć.
16 lut 20:50
Jolka: może od 1
16 lut 21:09
Adam: czemu tak na skróty

?
16 lut 21:12
ICSP: Dobrze.
Zad1.
| | 3 | |
α ∊ (π; |
| π). W takim przedziale wartości funkcji trygonometrycznych kształtują się |
| | 2 | |
następująco:
sin <0
cos<0
tg i ctg >0
Najpierw z jedynki trygonometrycznej policzę sin:
| | 144 | | 25 | | 5 | |
sin2 α + cos2 α = 1 ⇔ sin2 α = 1 − |
| ⇔ sin2 α = |
| ⇔ sinα = ± |
| . |
| | 196 | | 196 | | 13 | |
Odrzucam rozwiązanie dodatnie z racji tego że rozpatrujmy kąty w III ćwiartce układu
| | 5 | |
współrzędnych. Podsumowując sin α = − |
| . |
| | 13 | |
| | sinα | | 5 | | 13 | | 5 | |
tg α = |
| = − |
| * − |
| = |
| |
| | cosα | | 13 | | 12 | | 12 | |
Teraz tylko podstawić i wyliczyć. Które kolejne?
16 lut 21:14
Jolka: sorki ale podstawić i wyliczyć też nie potrafię

, te zadania są ze szkoły zaocznej
przeniosłam się i jeszcze tego nie przerabialiśmy

więc jeśli można prosić to proszę
o całość
16 lut 21:27
ICSP: | | sinα | |
W = ctgα − |
| . Chyba tak to wygląda. Z tego co wcześniej wyliczyłem |
| | 1 − cosα | |
| | 12 | | | | 12 | | 5 | | 13 | | 12 | | 1 | |
W = |
| − |
| = |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| | 5 | | | | 5 | | 13 | | 25 | | 5 | | 5 | |
| | 13 | |
|
| = 2,6. Chyba tak. Mogłem się gdzieś machnąć w obliczeniach. Przejrzyj to chociaż raz. |
| | 5 | |
16 lut 21:32
ICSP: Zad. 2
Jedynka trygonometryczna i liczę sin.
sin
2 α + cos
2 α = 1
| | 1 | | 3 | | √3 | |
sin2 α + |
| = 1 ⇔ sin2 α = |
| ⇔ sinα = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | sinα | | | | √3 | | 2 | |
tgα = |
| = |
| = |
| * |
| = √3 |
| | cosα | | | | 2 | | 1 | |
| | 2 | |
√3 ≠ |
| − Nie istnieje taki kąt α |
| | 3 | |
16 lut 21:38
ICSP: Na razie muszę iść. Jak wrócę to rozwiążę resztę zadań. Bardzo możliwe ze ktoś ci wcześniej
pomoże.
16 lut 21:39
Jolka: Mi się wydaje że jest ok dzięki
16 lut 21:43
ICSP: Zad3.
wiem ze ctgα ∊ (π;2π) oraz że ctgα = 3.
ctgα przyjmuje wartości dodanie w I oraz III ćwiartce układu współrzędnych. miary katów od
(π;2π) są to III oraz IV ćwiartka układu współrzędnych. Z tego odczytujemy że dla naszego
podpunktu ctg jest dodatni. tg jest dodatni. sinus i cos są ujemne.
Teraz są dwa sposoby rozwiązania. Można ułożyć następujący układ równań:
sin
2 α + cos
2 α = 1.
Można również narysować trójka i umieścić na nim dane. W ten sposób z twierdzenia Pitagorasa
obliczymy przeciwprostokątną i już jakoś dalej pójdzie. Ja obliczę sinusa i cosinusa z tego
układu równań.
sin
2 α + cos
2 α = 1.
| 1 | | sinα | |
| = |
| ⇔ cosα = 3sinα ⇔ cos2 α = 9sin2 α |
| 3 | | cosα | |
9sin
2 α + sin
2 α = 1.
| | 1 | | √10 | |
10sin2 α = 1 ⇔ sin2 α = |
| ⇔ sinα = − |
| |
| | 10 | | 10 | |
16 lut 22:55
ICSP: Które teraz?
16 lut 22:56
Jolka: Jestem pod wrażeniem to może po kolei. Wielkie dzięki
17 lut 09:35