funkcje
Cynel: Które z podanych funkcji są parzyste?
a) x4
b) |x|
c) cosx
d) x+2
Wiecie jak to się robi ?
6 lut 17:54
Eta:
funkcja jest parzysta jeżeli f(-x) = f(x)
czyli wykres tej funkcji symetryczny wzgl osi OY
nieparzysta jeżeli f( -x) = - f(x)
czyli wykres symetryczny wzgledem początku układu czyli p-tu (0,0)
policz f( -x) i juz masz odp:
np b) f(x)= I x I f( -x) = I - x I = I x I czyli parzysta
i wykres symetryczny względem osi OY
pozostałe juz dasz radę ! ( oblicz lub skorzystaj z wykresu! jak wolisz!)
6 lut 18:34
Spike: Ja to bym do każdego podpunktu podstawił sobie coś jako x i sprawdził czy ze wzorem się
zgadza.
Funkcja parzysta ma zależnośc f(-x)=f(x)
Funkcja nieparzysta ma zależność f(-x)=-f(x)
a) x4
f(-x)=x4, za x przyjmuję np. 1
f(-1)=14
f(-1)=1 jest parzysta, nie jest nieparzysta
b) IxI, to samo, bo x4 można doprowadzić ( dla mojego przykładu) jako IxI
a reszta? d na pewno nie jest ani taka ani taka, c nie wiem, zresztą dokładnego sposobu
obliczania nie znam na to, najłatwiej z rysunku zobaczyć
6 lut 18:35
Spike: A, c jest parzysta, nie jest nieparzysta. Zajrzyj do działu trygonometria i wykres
funkcji cosinus. Zobaczysz, że jest symetryczna względem OY
6 lut 18:37
Eta:
a) b) c) --- jest parzysta bo wykresy symetryczne wzgl. OY
a) nie jest ani taka, ani taka!
gdyby była f(x) = x to wtedy nieparzysta
bo wykres sym . wzgl. p-tu (0,0)
6 lut 18:48
Eta:
Sorrry d) ani taka, ani taka!
6 lut 18:52
Spike: https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html
A ja myślałem, że względem OY to jest symetryczne
6 lut 18:56
Eta: No niestety NIE! tylko te liniowe postaci y = ax
i y= b ale tu nie ma "x"
6 lut 18:58
Eta: Oczywiście nie dopisałam ,że w nich
symetryczność wzgl. (0,0) czyli nieparzyste
6 lut 19:00
Spike: A, sry, pomyliłem się, że to przykład d) był z cosx
6 lut 19:01