matematykaszkolna.pl
funkcje Cynel: Które z podanych funkcji są parzyste? a) x4 b) |x| c) cosx d) x+2 Wiecie jak to się robi ?
6 lut 17:54
Eta: funkcja jest parzysta jeżeli f(-x) = f(x) czyli wykres tej funkcji symetryczny wzgl osi OY nieparzysta jeżeli f( -x) = - f(x) czyli wykres symetryczny wzgledem początku układu czyli p-tu (0,0) policz f( -x) i juz masz odp: np b) f(x)= I x I f( -x) = I - x I = I x I czyli parzysta i wykres symetryczny względem osi OY pozostałe juz dasz radę ! ( oblicz lub skorzystaj z wykresu! jak wolisz!)
6 lut 18:34
Spike: Ja to bym do każdego podpunktu podstawił sobie coś jako x i sprawdził czy ze wzorem się zgadza. Funkcja parzysta ma zależnośc f(-x)=f(x) Funkcja nieparzysta ma zależność f(-x)=-f(x) a) x4 f(-x)=x4, za x przyjmuję np. 1 f(-1)=14 f(-1)=1 jest parzysta, nie jest nieparzysta b) IxI, to samo, bo x4 można doprowadzić ( dla mojego przykładu) jako IxI a reszta? d na pewno nie jest ani taka ani taka, c nie wiem, zresztą dokładnego sposobu obliczania nie znam na to, najłatwiej z rysunku zobaczyć
6 lut 18:35
Spike: A, c jest parzysta, nie jest nieparzysta. Zajrzyj do działu trygonometria i wykres funkcji cosinus. Zobaczysz, że jest symetryczna względem OY
6 lut 18:37
Eta: a) b) c) --- jest parzysta bo wykresy symetryczne wzgl. OY a) nie jest ani taka, ani taka! gdyby była f(x) = x to wtedy nieparzysta bo wykres sym . wzgl. p-tu (0,0)
6 lut 18:48
Eta: Sorrry d) ani taka, ani taka!
6 lut 18:52
Spike: https://matematykaszkolna.pl/strona/427.html A ja myślałem, że względem OY to jest symetryczneemotikonka
6 lut 18:56
Eta: No niestety NIE! tylko te liniowe postaci y = ax i y= b ale tu nie ma "x"
6 lut 18:58
Eta: Oczywiście nie dopisałam ,że w nich symetryczność wzgl. (0,0) czyli nieparzysteemotikonka
6 lut 19:00
Spike: A, sry, pomyliłem się, że to przykład d) był z cosx
6 lut 19:01