geometria
1ALa: potrzebuje na jutro dwoch zadan, prosze o pomoc jak je ugryść:
W trójkącie ABC poprowadzono trzy proste równoległe do podstawy AB, dzielące bok BC na 4
odcinki równej długości. suma długości odcinków tych prostych zawartych w trójkącie ABC jest o
6 dm większa od podstawy AB. oblicz długość AB.
16 lut 20:21
Bogdan:

x + y + z = 6 + c
Na podstawie twierdzenia Talesa:
| 1 | | 2 | | 3 | |
| c + |
| c + |
| c = 6 + c ⇒ c = ..... |
| 4 | | 4 | | 4 | |
16 lut 20:48
1ALa: dzięki wielkie bo widze gdzie błąd popełniłam
16 lut 21:10
proncie:

∏
1 kwi 21:20