Stereometria
ICSP: Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równe 18cm
2 a jego krawędź boczna ma
długość 10cm. Ostrosłup przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Punkty w
których płaszczyzna przecięła krawędzie boczne ostrosłupa, są wierzchołkami kwadratu o polu
4cm
2. Oblicz objętości brył na które płaszczyzna podzieliła ostrosłup.
Zadanie niby wydaje się proste tylko wyszły mi dość dziwne wyniki:
16 lut 20:09
Eta:
Witam

Policz jeszcze raz, tak:
| | a | | 3√2 | |
ostr. duży ~ do ostr. małego w skali k= |
| = |
|
|
| | b | | 2 | |
a −−− dł. podstawy dużego
b −−− dł. podstawy małego
k
3=.......
V
d= 18
√91
V(ściętego)= ..........
16 lut 21:02
Eta:
Poprawiam chochlika:
Vd= 6√91
16 lut 21:05
ICSP: Wyszło tak samo jak w moim przypadku więc chyba jest dobrze. Bardzo dziękuje
16 lut 21:08
Eta:
czyli : policzone przez Ciebie V
1 , V
2 −−−−−− ok
16 lut 21:18