Trójkąt Równoramienny
Ajsztajn ;D: W pewnym trójkącie równoramiennym kąt między ramionami ma miarę o 33 stopni mniejszą niż
kąt przy podstawie . Oblicz miary kątów tego trójkąta .
6 lut 17:51
Mistrzu:
6 lut 18:03
Eta:
witam! suma wszystkich kątów wewnętrznych trójkata = 180o
kąty przy podstawie są równe oznaczmy je α
kąt między ramionami to α- 33o
więc;
α+α+α- 33o = 180o to 3α= 2130
to α= 710 -- to miara kątów przy podstawie
miara kąta miedzy ramionami to 71o - 33o = 38o
spr; 71+71 + 38 = 180
6 lut 18:10
AGSON: dzięki

6 lut 18:18