matematykaszkolna.pl
noname: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości 4 i wysokości 2. Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podsawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
24 mar 20:07
Agatusia: po narysowaniu, okazuje sie ze przekrojem jest trojkat rownoramienny. alby obliczyc pole tego trojkata potrzebna jest jego podstawa i wysokosc, podstawe mamy , jest to krawedz podstawy graniastoslupa. trzeba policzyc wysokosc przekroju. do tego potrzebna bedzie wysokosc podstawy. krawedz podstawy a wysokosc plaszczyzny x wzor na wysokosc trojkata rownobocznego : a * 3 / 2 =2 * 3 wysokosc plaszczyzny: cos60 = 2 * 3 / x 1/2 = 2 * 3 / x x = 3 pole trojkata rownoramiennego (plaszczyzna) a*h/2 = 4*3/2 = 23
24 mar 22:05
noname: dzięki wielkie lecz nie mogłem i nie mogę sobie z tym poradzić ze względu na rysunekemotikonka jeśli w jakiś sposób ktoś mógłby zamieścić sam rysunek byłbym niezmiernie wdzięczny...
24 mar 22:44
Agatusia: no z rysunkiem bedzie ciezko emotikonka narysuj graniastoslup o podstawie trojkata rownobocznego, a w srodku... trojkat ktory powstal bedzie wygladal tak, ze jedna jego krawedz jest wspolna z podstawa graniastoslupa.. a dwie pozostale krawedzie sa przechylene ku gorze i stykaja sie na przeciwleglej krawedzi, ( przechodza przez sciany boczne, ale nie sa to ich przekatne) do wspolnej krawedzi o ktorej pisalam wczesniej. zalozmy ze mniejwiecej w polowie wysokosci. jest to malo wazne emotikonka mam nadzieje ze jest chociaz troche zrozumiale to co napsialam emotikonka
25 mar 22:44