noname: Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy długości 4 i wysokości
2. Oblicz pole przekroju tego graniastosłupa płaszczyzną przechodzącą przez krawędź
podsawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
24 mar 20:07
Agatusia: po narysowaniu, okazuje sie ze przekrojem jest trojkat rownoramienny.
alby obliczyc pole tego trojkata potrzebna jest jego podstawa i wysokosc,
podstawe mamy , jest to krawedz podstawy graniastoslupa.
trzeba policzyc wysokosc przekroju.
do tego potrzebna bedzie wysokosc podstawy.
krawedz podstawy a
wysokosc plaszczyzny x
wzor na wysokosc trojkata rownobocznego :
a * √3 / 2 =2 * √3
wysokosc plaszczyzny:
cos60 = 2 * √3 / x
1/2 = 2 * √3 / x
x = √3
pole trojkata rownoramiennego (plaszczyzna)
a*h/2 = 4*√3/2 = 2√3
24 mar 22:05
noname: dzięki wielkie lecz nie mogłem i nie mogę sobie z tym poradzić ze względu na rysunek

jeśli w jakiś sposób ktoś mógłby zamieścić sam rysunek byłbym niezmiernie wdzięczny...
24 mar 22:44
Agatusia: no z rysunkiem bedzie ciezko

narysuj graniastoslup o podstawie trojkata rownobocznego, a w srodku... trojkat ktory
powstal
bedzie wygladal tak, ze jedna jego krawedz jest wspolna z podstawa graniastoslupa.. a
dwie pozostale krawedzie sa przechylene ku gorze i stykaja sie na przeciwleglej
krawedzi, ( przechodza przez sciany boczne, ale nie sa to ich przekatne) do wspolnej
krawedzi o ktorej pisalam wczesniej. zalozmy ze mniejwiecej w polowie wysokosci. jest to
malo wazne

mam nadzieje ze jest chociaz troche zrozumiale to co napsialam
25 mar 22:44