Miejsce zerowe funkcji
jaosia: Miejscem zerowym funkcji liniowej f określonej wzorem f(x)=(√5)(x−√2) jest liczba.
A.−√5
B.√2
C.√3
D.√7
16 lut 20:04
alf: B.
16 lut 20:14
jaosia: A mozna wedzieć dlaczego

Byłabym bardzo wdzieczna za odpowiedz
16 lut 20:15
alf: √5*(
√2−
√2) = 0 ?
16 lut 20:15
jaosia: no i co dalej
16 lut 20:17
alf: Za f(x) wstawiasz 0. Tak się robi szukając miejsca zerowego.
To widać na oko ale rozpisując matematycznie:
0 = (√5)(x−√2) /: {√5)
0 = (x−√2) − przenosimy √2 na drugą stronę
√2=x
16 lut 20:20
jaosia: Ok. Juz teraz wiem. Dziekuje bardzo ze pomoc

Pozdrawiam!
16 lut 20:23