Zawiedzony: 1. Wyznaczasz wzór prostej AB, czyli przechodzącej przez punkty A i B
y=ax+b
a i b wyliczymy z zależności, że oba punkty spełniają to równanie prostej y, więc po
podstawieniu danych z podanych punktów otrzymamy układ równań:
/−2=−5a+b
\6=7a+b
Rozwiązujesz układ i podstawiasz otrzymane a i b
np.
| | 2 | |
b=6−7a, podstawiasz do 1. zdania układu równań, otrzymujesz: −2=−5a+6−7a; −12a=−8, a= |
| |
| | 3 | |
2. Szukasz środka odcinka AB, ze wzoru:
| | xA+xB | | yA+yB | |
Ś=[ |
| , |
| ]=[1, 2] |
| | 2 | | 2 | |
3. Prosta symetralna będzie prostopadła do wykresu funkcji y, a zależność jest taka, że prosta
| | 1 | | 2 | |
prostopadła ma a2=− |
| , gdzie a1= |
| |
| | a1 | | 3 | |
4. Prosta symetralna przechodzi przez punkt środka odcinka AB, czyli spełnia wzór y
2
| | 3 | | 7 | |
Prosta symetralna ma wzór y=− |
| x+ |
| |
| | 2 | | 2 | |