pomocy:) potrzebuje tego szybko
pomocny:
a) znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres jest równoległy do wykresu funkcji y=−2x+3 i
przechodzi przez punkt (1,3)
b) podaj wzór funkcji liniowej której wykres jest równoległy do wykresu funkcji f(x)= 2 −
√3x) i przechodzi przez punkt (2 √3 , −8)
16 lut 19:53
Zawiedzony: Równoległy, czyli a jest takie samo
Dlaczego? Bo a to tgα − kąta nachylenie wykresu do postawy. Czyli jeżeli równolegla, to kąt się
nie może zmienić, a co za tym idzie −> tg tego kąta
czyli
y1=−2x+3
y2=−2x+b
b weźmiemy zależności, że punkt (1,3) nalezy do tej prostej, czyli spełnia jej wzór po
podstawieniu danych tego punktu
3=−2*1+b
b=5
y2=−2x+5
2. analogicznie, z tym źe to będzie łatwiej widząc coś takiego −√3x+2
16 lut 19:56