| 4−x | ||
Jedno pytanie. Mam rozwiązać taką nierówność | ≥0 | |
| 2x−5 |
| 5 | ||
1. x = | lub x = 4 | |
| 2 |
| 5 | ||
2. x = | i x = 4 | |
| 2 |
| 5 | ||
2(x− | )(−1)(x−4)≥0 | |
| 2 |
| 5 | ||
−2(x− | )(x−4)≥0 | |
| 2 |
| 5 | ||
(x− | )(x+4)≤0 | |
| 2 |
| 5 | |
i −4 | |
| 2 |
| 5 | ||
Jest ≤ dla x∊<−4; | > | |
| 2 |
| 5 | ||
"Jest ≥ dla x∊<−4; | > | |
| 2 |
| 5 | ||
(x− | )(x−4)≤0 | |
| 2 |
| 5 | |
i 4 | |
| 2 |
| 5 | ||
Jest ≥ dla x∊< | ; 4> | |
| 2 |
| 5 | ||
a poza tym wynik powinien być ( | ;4> ![]() | |
| 4 |
| 5 | |
* | |
| 2 |