zadanie
mały: Proszę o sprawdzenie, ewentualnie o poprawienie

Jan przygotowuje się do turnieju „Wiem wszystko”. Ma do rozwiązania 3000 zadań. Rozwiązał już
200 z nich. Dzisiaj rozwiązał 10 zadań teraz codziennie będzie rozwiązywał o 5 zadań więcej.
Ile dni zajmie Janowi rozwiązanie wszystkich pozostałych zadań.
200 +10= 210
3000−210=2790
2790:5=558
16 lut 19:50
Zawiedzony: Nie tak to się robi, nie wiem jak, ale na pewno nie tak

na to wychodzi, że każdego nastęnego
dnia robił tylko o te 5 zadań wiecej co 1. dnia, a nie o 5 więcej codziennie
16 lut 19:52
mały: Czyli jak to powinno być

Bo nie mam pojęcia

Pomożesz?
16 lut 19:54
zdesperowany student: a1=10
a2=10+5
r=5
an=a1+(n−1)*r wyraz ogolny ciagu
2800=an
rozwiaz rowanie i ci wyjdzie ile dni bedzie to roziwazywał
16 lut 19:54
mały: czyli to będzie :
an=a1+(n−1)*5
an=a1+5n−5
an=10+5n−5
an=5+5n
a2800=5+5*2800
a2800=5+14000
a2800=14005
Jest to poprawne?
16 lut 19:58
mały:
16 lut 20:01
mały: Teraz to będzie dobrze

A co należy zrobić z tym a
2
16 lut 20:03
zdesperowany student: nie. czytanie ze zrozumieniem
16 lut 20:03
mały: Czyli jak? to będzie
16 lut 20:05
zdesperowany student: tak jak napisalem, wystarczy poprawnie rozwiazac

a przede wszystkim przeczytac ze
zrozumieniem
16 lut 20:06
mały: możesz mnie naprowadzić, bo czytam to już nie raz i nie wiem w czym tkwi błąd
16 lut 20:08
zdesperowany student: a=5+5n
skoro roziwazan 200zadan pozostalo 2800
masz obliczyc ile dni mu zajmnie roziwazywanie
wiec 2800=5+5n rozw zeykle rowanie i n bedzie oznaczalo licze dni.
16 lut 20:10
mały: 5n=2795 |:5
n=559 dni
Tak?
16 lut 20:14
mały:
16 lut 20:19
mały: O to chodziło
16 lut 20:20
zdesperowany student: jednak zle
ja cie ukierunkowalem nie o to tu chodzilo.
16 lut 20:23
mały: To ja się poddaje.... Nie wiem już nic, a tym bardziej jak to wyliczyć
16 lut 20:24
zdesperowany student: z sumy na ciag arytmetyczny skorzystaj wtedy wyjdzia liczba dni jaka poswieci na rozwiazanie
tych zadan.
16 lut 20:25
zdesperowany student: | | a1+an | |
Sn= |
| *n=2800 wychodzi rowanie kwadratowe gdzie jednoz rozwiazan jest ujemne wiec |
| | 2 | |
je odrzucasz i bierzesz dodatnie i to wszystko
16 lut 20:27
mały: | | a1+an | |
Sn= |
| *n taki jest ten wzór? |
| | 2 | |
16 lut 20:29
mały: Czyli bo nadal nie rozumiem

Z czego wychodzi równanie kwadratowe?
16 lut 20:31
utan: 3000 − 200 = 2800 − tyle zadań ma do rozwiązania
a
1 = 10 (pierwszego dnia zrobił 10 zadań)
r = 5 (bo każdego dnia robi o 5 zadań więcej niż poprzedniego)
S
n = 2800
a
n = a
1 + (n−1)r
| | a1 + a1 + (n−1)r | |
Sn = |
| * n |
| | 2 | |
| | 2*10 + 5(n−1) | |
2800 = |
| * n |
| | 2 | |
5600 = [20 + 5(n−1)] * n
5600 = (20 + 5n − 5) * n
5600 = (15 + 5n) * n
5600 = 15n + 5n
2
5n
2 + 15n − 5600 = 0 /:5
n
2 + 3n − 1120 = 0
Δ = 9 − 4*(−1120) = 9 + 4480 = 4489
√Δ = 67
| | −3−67 | |
n1 = |
| < 0 − sprzeczne, bo n musi ∊ N+ |
| | 2 | |
Odp. 35
16 lut 20:34
16 lut 20:41
utan: rzeczywiście, sie pośpieszyłem hehe

dobra ide na mecz ziomki elo
16 lut 20:43
zdesperowany student: ja tez walnalem glupote 1:1
16 lut 20:45
mały: dziękuję
16 lut 20:53