Ile liczb x ∊ <0; 2π> spełnia równanie sin2010x=cos1005x ?
ancymon: Ile liczb x ∊ <0; 2π> spełnia równanie sin2010x=cos1005x ?
16 lut 19:46
ancymon: up
16 lut 20:05
ancymon: pomocy
16 lut 20:52
Bogdan:
| | π | |
sin2010x = sin( |
| − 1005x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2010x = |
| − 1005x + k*2π lub 2010x = π − ( |
| − 1005x) + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
k∊C
| | π | | π | |
3015x = |
| + k*2π lub 1005x = |
| + k*2π |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | 4π | | π | | 4π | |
x = |
| + k* |
| lub x = |
| + k* |
| |
| | 6030 | | 6030 | | 2010 | | 2010 | |
| | 4k + 1 | | 4k + 1 | |
x = |
| π lub x = |
| π |
| | 6030 | | 2010 | |
| | 4k + 1 | | 4k + 1 | |
0 ≤ |
| π ≤ 2π lub 0 ≤ |
| π ≤ 2π |
| | 6030 | | 2010 | |
| | 4k + 1 | | 4k + 1 | |
0 ≤ |
| ≤ 2 lub 0 ≤ |
| ≤ 2 |
| | 6030 | | 2010 | |
0 ≤ 4k + 1 ≤ 12060 lub 0 ≤ 4k + 1 ≤ 4020
0 ≤ 4k ≤ 12059 lub 0 ≤ 4k ≤ 4019
| | 3 | | 3 | |
0 ≤ k ≤ 3014 |
| lub 0 ≤ k ≤ 1004 |
| |
| | 4 | | 4 | |
Spróbuj teraz sam odpowiedzieć na pytanie postawione w zadaniu.
Podaj swoją odpowiedź.
16 lut 21:12
ancymon: 4020 ?

Bardzo dziękuję za pomoc
16 lut 21:38
Bogdan:
Tak
17 lut 00:33
dd: DLACZEGO

?
29 mar 13:55
Daria: No własnie − dlaczego? Skąd wiadomo, że to będzie tych 4020 liczb?
22 kwi 11:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
a nie prościej:
sin2010x = sin(2*1005x) = 2sin1005xcos1005x
i mamy:
2sin1005xcos1005x = cos1005x
czyli:
1) cos1005x = 0
| | π+2kπ | | 2k+1 | |
x = |
| = π |
| |
| | 2010 | | 2010 | |
ile jest jakich x z przypadku (1)?
czyli: 2k+1 ≥0 oraz 2k+1 ≤ 2*2010
zauważamy, że 2k+1 <−−− kolejne liczby nieparzyste ... ile jest liczb naturalnych nieparzystych
mniejszych od 4020 ? oczywiście 2010.
analogicznie
22 kwi 12:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to skąd to wiadomo

ile jest liczb CAŁKOWITYCH które są ≥0 i jednocześnie ≤3014,75

a ile liczb całkowtych które są ≥0 i jednocześnie ≤1004,75
22 kwi 12:06
Daria: No tak <pac>
Dzięki Arturze!
22 kwi 13:03