całki
Adrian: Skąd wiadomo ile razy należy całkować przez podstawienie
16 lut 19:46
Adrian:
16 lut 19:48
Trivial: Całkuje się do nieskończoności, aż się skończy.
16 lut 19:48
Adrian: Bardzo jesteś bystry. Mógłby ktoś to w jakiś sposób objaśnić? Oczywiście chodziło mi przez
część..
16 lut 19:50
Trivial: Tego nie wiadomo.
16 lut 19:50
Trivial: Podaj jakiś przykład może to Ci wyjaśnię.
16 lut 19:51
zdesperowany student: dotad az powstanie całka oczywista xzyli taka ktora w pamieci policzysz
16 lut 19:51
Adrian: no np:
∫x3e2dx
16 lut 19:54
Godzio:
e2x ?
16 lut 19:57
Trivial:
Trochę zły ten przykład, bo e2 to stała jest.
Powiedzmy, że: ∫x3exdx
Będziemy różniczkować x3, aby się tego pozbyć, a całkować ex.
∫x3exdx = x3ex − 3∫x2*exdx = x3ex − 3(x2ex − 2∫xexdx) =
= x3ex − 3x2ex − 6(xex − ∫exdx) = x3ex − 3x2ex − 6xex − 6ex + c =
= ex(x3 − 3x2 − 6x − 6) + c.
16 lut 19:59
Adrian: ex sory sory
16 lut 20:01
Trivial:
Trochę zły ten przykład, bo e2 to stała jest.
Powiedzmy, że: ∫x3exdx
Będziemy różniczkować x3, aby się tego pozbyć, a całkować ex.
∫x3exdx = x3ex − 3∫x2*exdx = x3ex − 3(x2ex − 2∫xexdx) =
= x3ex − 3x2ex + 6(xex − ∫exdx) = x3ex − 3x2ex + 6xex − 6ex + c =
= ex(x3 − 3x2 + 6x − 6).
16 lut 20:01
Trivial: Dobrze że skopiowałem przed wysłaniem.
16 lut 20:02
Adrian: No ja mam rozwiązanie ale nie wiem tego ile razy trzeba całkować, jaka jest zasada itd
16 lut 20:03
Trivial:
Nie ważne ile, całkujesz raz i jeśli widzisz, że w ten sposób w końcu się to uprości
kontynuujesz 'do nieskończoności, aż się skończy'.
16 lut 20:04