ciag geometryczny
werona: znajdź ciąg geometryczny taki , że : a1+a5=51 i a2+a6=102
16 lut 19:34
M4ciek:
a
1 + a
5 = 51
a
2 + a
6 = 102
a
1 + a
1 * q
4 = 51
a
1 * q + a
1 * q
5 = 102
Masz uklad,wyznacz a
1 lub q z obojetnie ktorego rownania i podstaw
16 lut 19:41
werona: że tak to zrobic trzeba to ja wiem doskonale , tylko problem jest taki ,ze nie chce mi to wyjsc
wcale
16 lut 19:44
werona: az zrymowałam
16 lut 19:44
Bogdan:
Dzielimy równania stronami:
| | a1q(1 + q4) | | 102 | |
|
| = |
| ⇒ q = 2 |
| | a1(1 + q4) | | 51 | |
| | 51 | |
a1(1 + q4) = 51 ⇒ a1 = |
| = 3 |
| | 17 | |
16 lut 19:50
werona: dzieki wieeelkie
16 lut 19:53