wielomiany poziom rozszeżony
onaaa;): proszę o rozwiązanie tych zadań bo mam jutro z tego spr

zad1
wyznacz A∩B oraz A−B
A={ (x
3+4
2+9x+6)(x
2−1)<0
B={x
2(x
4−3x
2−4)(8−x
3)≥0
zad2
wyznacz dziedziną funkcji
zad 3 dla jakich wartości parametr m w równaniu ma jeden pierwiastek rzeczywisty
x
5+(m+1)x
3+(m
2−1)x=0
16 lut 19:29
M4ciek: Jaki poziom rozsze
żony
16 lut 19:32
Godzio:
Tamte wystarczy sobie pogrupować, z liczeniem dziedziny nie powinno być problemów,
to co pod pierwiastkiem i w mianowniku > 0, rozpatrz przypadki gdy x4 − 1 ≥ 0 i x4 − 1 < 0
Zad. 3
x(x4 + (m + 1)x2 + m2 − 1) = 0
To co w nawiasie nie może mieć żadnych rozwiązań, x2 = t
t2 + (m + 1)t + m2 − 1 = 0
1o Δ < 0
2o Δ ≥ 0 t1 * t2 > 0 , t1 + t2 < 0
16 lut 19:32
onaaa;): no zadania są ze spr z poziomu rozszerzonego
16 lut 19:33
M4ciek: A jak z rozszerzonego to ok.
16 lut 19:35