:) proste zadanko, prosze o pomoc szczególnie przy 1 podpunkcie
vr: dana jest funkcja:
f (x) = 3x+2 g(x) = −1/2x − 1 h(x) = −2x+3
a) znajdz współrzedne punktu przecięcia wykresów funkcji f i g
b) dla jakiego argumentu wartości funkcji f i h sa równe
c) dla jakich argumentów wartości funkcji g sa wieksze od wart. funkcj h
16 lut 19:29
vr: help help
16 lut 19:32
Chyba Dobrze. : a) rozwiązujesz układ równań funkcji f i g.
y=3x+2
y= 1/2x −1 przeciwne współczynniki przy y. wyliczasz x. potem podstawiasz x do którejś funkcji
i masz y. punkt przecięcia to P(x;y)
b) fx = hx i rozwiązujesz równanie
c) gx > hx i nierówność
16 lut 19:40