FUNKCJA
R.W.17l POMOŻESZ???: Dana jest funkcja kwadratowa określona wzorem f(x)=x2−3x+4. Rozwiąż nierówność f(x)<4. Ze
zbioru rozwiązań nierówności f(x)<4 wypisz wszystkie liczby naturalne.
Proszę o pomoc, gdyż nie potrafię zrozumieć funkcji i nie wiem jak się za to zabrać.... W sumie
to nie wiem czy dobrze myślę... Czy na początku należy wyliczyć f(x) z delty? Bardzo proszę o
pomoc..
16 lut 19:28
Chyba Dobrze. :

f(x)=x2−3x+4
f(x)<4
⇒
x2−3x+4<4
x
2−3x<0
x(x−3)<0
x=0 x=3
x∊(0;3)
liczby całkowite z tego przedziału to 1 2
16 lut 19:34
laura19: mi wyszło tak samo
16 lut 19:35
R.W.17l POMOŻESZ???: dziękuję
16 lut 19:38
Zawiedzony: To nie byłem ja, R.W.17l, ale już robiłem inne zadanie, potem uznałem, że nie umiem i tamto
usunąłem i teraz żałuję, bo chyba było dobrze
16 lut 19:38