Liceum-funkcja kwadratowa.
wiolcia: Antosia
Początku...
1. Wyznacz wartości b i c, jeśli wiadomo, źe funkcja kwadratowa f(x) = − x2 + bx + c
jest rosnąca w przedziale (− nieskonczonosci , 2> i jest malejąca w przedziale <2;
+nieskonczonosci), a wierzchołek paraboli będącej wykresem funkcji f znajduje sie na prostej
l: 5x−y−18=0
2. Wyznacz wszystkie wartości m, dla których funkcja kwadratowa f(x)= −x2 +2x − m2 przyjmuje
wartości ujemne dla każdej liczby x należacej do R
3.wykaz ze jezeli funkcje kwadratowe:
f(x)= x2 + 10x +25 oraz
g(x)= 2x2 + ax + 2b−a
mają wspóle miejsce zerowe, to b= 3a − 25
4. Funkcja kwadratowa
f(x)= x2 + px + q
przyjmuje wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x należy (−1; 3).
Wykaż, że p+q= −5
5. Współczynniki −2, a, b funkcji kwadratowej
f(x)= −2x2 + ax + b,
w podanej kolejności, tworzą ciąg arytmetyczny. Funkcja f jest malejąca w zbiorze <−1;
+nieskończoności), wyznacz a i b.
6. Zapisz wyrażenie
| x2 − 3 | − x * |2 − x|
bez użycia znaku wartości bezwzględnej, jeśli wiadomo, że x należy (−1; 0). Wynik przedstaw a
najprostszej postaci.
16 lut 19:17