funkcja
kasia: zapisz wzorem y=f(x) złożenie następujacych funkcji i wyznacz dziedzinę złożenia.
t=2x, z=3√t+1, y=z2
rozwiazuje:
y=(3√t+1)2
y=(3√2x+1)2
i co tuy dalej trzeba zrobic? najpierw skorzytsać ze wzoru skróconego mnożenia?
16 lut 19:00
kasia: odswiezam
16 lut 19:33
alf: Mamy pierwiastek stopnia 3 : x∊R
2
x+1 : x∊R
więc: x∊R
Narysowałem sobie wykres i mniej więcej od (−
∞, −20 około) funkcja jest stała tj. y=1
Od 0 rośnie bardzo gwałtownie do góry.
Ciekawa funkcja
16 lut 19:48
kasia: dziękuje
16 lut 19:55