Poprosze po kolei krok po kroku
Prosiak: −3x3−49x+46=0
16 lut 18:44
Eta:
Sprawdź czy napewno dobrze napisane jest to równanie?
16 lut 18:51
Godzio:
Skorzystaj ze wzorów Carnota,
| | 1 | | 49 | |
x = |
| ( 3√207 + √160498 − |
| ) |
| | 3 | | 3√207 + √160498 | |
16 lut 18:53
Godzio:
Eta, a czemu ? Taki wynik zły ?
16 lut 18:53
M4ciek: Co to sa te wzory Carnota
16 lut 18:53
Eta:
Myślę,że zad. jest na poziomie liceum?
16 lut 18:57
Prosiak: no własnie powinno wyjść
| | 3+√561 | | 3−√561 | |
x1=− |
| , x2= |
| , x=1 |
| | 6 | | 6 | |
16 lut 19:12
Prosiak: Chyba ze źle wyliczyłem wyznacznik,
Dla jakiego parametru x macierz jest nieosobliwa(wiem, że powinno być x różne od 0):
x 5 −1
2 x 10
−1 −2 −3x
16 lut 19:17
Prosiak:
16 lut 19:27
ICSP: wyznacznik tej macierzy:
−3x3 + 4 − 50 −x + 30x + 20x = −3x3 + 49x − 46
16 lut 19:30
Prosiak: Tak racja pomyliłem znaki przy przepisywaniu. Ale tak czy inaczej mam problem z wielomianem.
16 lut 19:37
Godzio:
no to teraz to pikuś
−3x3 + 3x + 46x − 46 = −3x(x2 − 1) + 46(x − 1) = −3x(x − 1)(x + 1) + 46(x − 1) = ...
16 lut 19:38