x
TOmek:

ROMB SZYBKIE PYTANIE
czy jak w rombie poprowadzimy przekątne to srodek ich i linia przechodząca przez ten srodek
dzieli bok na odcinki rownej dlugosci

tak?
16 lut 18:24
młotek: tak ale musi być ona jednocześnie równoległa do podstawy
16 lut 18:34
Godzio: Tak, spróbuj to udowodnić żeby nie było wątpliwości
16 lut 18:34
TOmek: raczej nie potrafie, bo podobnienstwo trojkątow to mało opanowany temat xD
16 lut 18:35
Godzio:

Wykorzystaj to twierdzenie:
| | 1 | |
Jeśli |AD| = |DC| i |BE| = |EC| to |DE| = |
| |AB| i DE || AB |
| | 2 | |
16 lut 18:37